Knupp ikon

Den spiselige hagen

Urter 1 1024X683

Lite føles bedre enn å kunne strekke ut hånda og plukke inn noe til middagen fra hagen. Vil du ha en hage som både er til pryd og nytte? Les våre beste tips for å lykkes med kjøkkenhagen.

Det første du bør tenke på når du skal skape en spiselige hage, er god jord. 

Enten du skal plante i potter, bed eller i hagen, er det lurt å hjelpe naturen på vei ved å kjøpe god jord og kugjødsel. Da har du et godt utgangspunkt. Det neste du må tenke på er temperaturen. Det er lett å bli ivrig, men dersom det er for kaldt i jorden vil ikke plantene overleve. Før i tiden sa man at når heggen blomstrer, er det greit å lage kjøkkenhage. Det viktigste er at man venter til temperaturen i jorden er rundt 10-15 grader. Noe som vanligvis betyr i siste halvdel av mai. Er du skikkelig utålmodig, og har et drivhus eller annet område innendørs, er du heldig og kan starte såingen en måned tidligere (se info på  frøpakken).

Terrasse eller balkong?
Har du terrasse eller balkong? Da kan det være smart å lage kjøkkenhagen i plantekasser. Med de norskproduserte plantekassene fra BEDD, i rustfritt stål, kan du velge ulike størrelser og kombinere slik at de passer inn på din plass. Du kan til og med ha hjul på kassene slik at du får din helt egne rullende kjøkkenhage. Det er praktisk når du vil ha en fleksibel uteplass. Disse kassene holder lenge og egner seg derfor også godt til bærbusker som du skal ha noen år.

På balkongen eller terrassen er det ypperlig å tenke i høyden. Utnytt både tak og vegger. La klatrende grønnsaker, som for eksempel sukkererter eller jungelagurk, få gro langs vegg eller rekkverk. Heng opp ampler som du fyller med jordbær og tomater. De blomstrer fint og gir deg deilige vekster hele sommeren, og til langt på høst.

Bedd Mint Agency7 683X1024

Sikre kort i kjøkkenhagen

Uansett om du er nybegynner, eller har hatt grønne fingre lenge, er det greit å ha noen sikre kort som det er lett å lykkes med. Noe av det enkleste er å plante salat, reddiker, kruspersille og gulrøtter. Salat og reddiker kan du også plante flere ganger gjennom sesongen, da har du alltid noe spiselig som gror. Skal du ha en kjøkkenhage, er urter nesten en selvfølge. Urter som oregano, gressløk og timian er klassikere og fungerer uansett hvor mye plass du har til rådighet. Dette er planter som kommer igjen år etter år, når du først har fått dem på plass. Husk at urtene du får hos hagesentrene er dyrket frem for å være robuste, i motsetning til mat-urter fra nærbutikken.

Knupp ikon

”Vårt tips! La barna få sitt eget område i grønnsakshagen hvor de kan boltre seg fritt med sine egne bær og grønnsaker. ”

Barnas favoritter i grønnsakhagen

Det å følge et frø frem til spiseklart bær eller grønnsak kan fort bli en favoritthobby for barna. Det kan være lurt å sette av et eget bed eller en sone i grønnsakshagen, spesielt beregnet på de ivrige, minste grønne fingrene. Da kan barna få boltre seg fritt med sine egne bær og grønnsaker. Noen sikre favoritter, som pleier å være populære for de små, er bær i alle former. Jordbær er enkelt å lykkes med, og gir raske resultater. Et annet tips er å plassere ut månedsjordbær, som er dyrket frem fra markjordbær. Plasser på hemmelige steder og la barna få oppdage små, røde skatter gjennom sommeren. Rotgrønnsaker som gulrøtter og poteter er også noe som barna synes er gøy. De kan du lett plante i urner eller i spesialtilpassede potetkasser. Slik øker du sannsynligheten for at grønnsakene blir favoritten på tallerken.

Nye spennende sorter

Når du dyrker selv, åpnes en verden av mulig-heter til å få frem artige variasjoner og sorter av frukt og grønt. Både hage og balkong blir eksotisk med grønnkål som ser ut som palmer, eller lillastripete bønner. Dra nytte av at det er du som bestemmer over din jord. Spør oss hos Knupp hagesenter om spennende planter som få har sett maken til. Vil du ha gulrøtter i regnbuens farger? Klart du kan få det!

Husk å gjødsle riktig

Trim blå er gjødsel hvor hvert enkelt gjødselkorn inneholder alle næringsstoffer og sikrer en jevn fordeling av disse. De inneholder de nødvendige makro- og mikronæringsstoffer som plantene trenger for god vekst og utvikling. Siden den er klorfri kan den anbefales til alle hagens vekster, som prydvekster, grønnsaker, frukt og bær. Kugjødsel er kompost som du kan bruke i bedene dine, og når du planter. Den får du kjøpt sekkevis i hagesenteret.

I potter og urner er flytende gjødsel det beste for å sikre jevn spredning. Flytende næring blandes i vannet når du vanner, derfor får du mer kontroll siden den blir raskere tilgjengelig for plantene. Det finnes flere typer flytende, naturlig gjødsel. Noen er spesielt tilpasset visse planter, som tomater. Spør oss gjerne om gjødsling når du handler planter til din kjøkkenhage.

Bedd Mint Agency8 683X1024

Knupp anbefaler:

  • Bringebærsortene Asker og Glen Ampel er de beste bringbærene å spise rett fra busk. Dessuten er de perfekte som dessert eller til syltetøy. Glen Ampel er i tillegg uten torner. Pris ved kjøp av minimum 10 planter kr 79,90 /stk (ordinær pris kr 99,90 /stk).
  • Vi har flere sorter som gir deg smaken av norsk sommer. Kommer i en pakke med seks planter til kr 199,- /6pk.
  • Svarthyll er en kraftigvoksende busk, og sorten Black Lace er et lite tre med lyserosa blomster i klaser. Blomstene gir forfriskende saft, mens de mørke bærene, som modnes på høsten, er fine til både saft og gelé. Selges i 3,5 liter potte til kr 299,-
  • Amerikanske blåbær er saftige og store, og ikke minst er de rike på antioksidanter. For best polinering bør det plantes tre forskjellige sorter sammen. Busken trives best i jord med lav PH. Medlemmer i kundeklubben får tre planter til kr 379,- (ordinær pris fra kr 149,- /stk)
  • Allåkerbær er en hardfør liten plante (H7). Den er i familie med bringebær, bjørnebær og multe, mens smaken minner om markjordbær. Den er bunndekkende og danner et tett teppe, og får mange deilige bær. Potten inneholder tre planter, for å sikre pollinering, kr 99,90.
  • Frukttrær er alltid kjærkomment. Et godt valg er et familieepletre, som får flere forskjellige sorter epler på samme tre. Dette er sorter som bestøver hverandre. Vi har også andre spennende frukttrær, enten du liker plomme, pære eller søte kirsebær. Fra kr 599,-
Barn Med Eple 1024X683