En Flamingo i stua? Kanskje noe du kunne vurdere!

Det er riktignok ikke en fugl vi snakker om, men den nydelige Anthorium, populært kalt Flamingo. Like fargesterk og spesiell som fuglen Flamingo og den passer dessuten bedre i stua!

Anthurium 210827

Ønsker du deg et blikkfang hjemme? Da kan en variant fra Anthorium-slekten være et godt valg!

Hvilken Anthorium-variant skal jeg velge?

Den vakre og fargesterke Anthurium (Flamingo), med sine nesten voksaktige blader, er uten tvil en plante som synes i interiøret. Den tilhører Myrkonglefamilien og er del av den største slekten der, med ca 700 sorter. I naturlige omgivelser kan Anthurium-varianter holde seg i kontinuerlig blomst gjennom hele året. Det vil imidlertid være krevende å få til i vårt klima.

Anthurium-planter regnes nemlig ofte for å være vanskelig å få i blomst på nytt i en vanlig stue, fordi de krever så høy og stabil temperatur, og dessuten høy luftfuktighet.

Med tanke på stell vil nok de fleste foretrekke Anthurium scherzeranum, som er den enkleste og minst krevende. Årsaken er blant annet at den har fastere og smalere blader, slik at den avgir mindre fuktighet. Anthurium andreanum og Anthurium scherzerianum er derimot sorter som krever mer ekspertise for å trives.  Mange velger likevel Anthurium andreanum, med sine store og mer skinnende blomster.

Hvorfor er Anthurium krevende og hvordan vil den stelles?

Opprinnelig kommer Anthurium fra tropisk Sentral- og Sør-Amerika. Denne jungelplanten har vokst beskyttet under løvtaket i regnskogen med mye lys, varme og fuktighet. For å få planten til å trives hjemme krever den derfor at du forsøker å gjenskape disse forholdene så godt det lar seg gjøre.

 Vel verdt oppmerksomheten! 

Dette er en plante som krever litt ekstra oppmerksomhet og stell, men følger du rådene under vil du få en vakker og fargesterk plante som varer i flere år.   Å få en Flamingo til å blomstre er ikke noe hokus pokus, det krever bare at du tenker gjennom hva som skal til for at den trives – så vil blomstene komme etter hvert!

Tips og råd for å lykkes med Flamingo i stua:

  • Først og fremst trives denne planten i mye lys, og bør settes et sted der den får masse indirekte sollys. Den må derimot ikke settes direkte i solen, da kan bladene bli brune og sprø
  • Ideelt sett skal planten ha en luftfuktighet på 80 prosent. Det er ikke nødvendigvis noe som lett lar seg gjøre hjemme, men hvis du er flink til å spraye planten med lunkent vann og sørge for å tørke støv av bladene jevnlig vil det bidra til at planten trives
  • Anthurium liker ikke at røttene blir helt tørre, men den skal heller ikke stå i vann. Sørg for å holde jorden litt fuktig til enhver tid
  • Som den jungelplanten den er, så skal Anthrium helst ha det varmt rundt seg. Den trives ikke i under 16 grader, og for at den skal blomstre og vokse bør det helst være 20 grader i rommet. En fin tommelfingerregel er at fryser du, så fryser også din Flamingo!
  • ​Blomster fra Anthurium blir ofte benyttet som snittblomster i blomsterbuketter, og de holder seg veldig lenge. Mest vanlig i buketter er Anthurium andreanum.
Anthurium 2016624 1920