Knupp ikon

Glade barn i hagen

Barn I Hagen 1024X763

La barna få eierskap til hagen ved å delta i planlegging og utvikling. Det gir god grobunn for blomstrende kreativitet. Vi gir deg tips til suksess for store og små.

Barn elsker opplevelser. Derfor trenger ikke en barnevennlig hage være perfekt vedlikeholdt, noe som ofte blir kjedelig. Områder i hagen som er overlatt til naturen inviterer barn til opplevelser og utforskning. Du kan lokke mange forskjellige dyr til hagen med fuglekasser, fuglebad eller et selvlaget insekthotell, som gir barna mye å opp-dage.

Når barna er små trenger de en hage med tumleplass og lekeplass. I dag finnes det nesten ingen familiehage uten trampoline, sandkasse og huskestativ. Det finnes alternative former for lek i hagen. En hage som for eksempel har fokus på spiselige vekster og annen type lek er perfekt for både store og små.
Har du plass, gi gjerne barna dine en del av hagen. Ram den inn med gjerde, et lite lekehus eller en bod og la de få boltre seg fritt. Skap en liten oase der alt kan spises og smakes på.

Alle skal med
Å få barna til å delta, bli med på prosjektet og føle eierskap til hagen er et godt utgangspunkt for å få barna til å bidra i hagen. En ting som kan være til glede for både store og små er å lage dyrkingskasser.

Det kan være en kjempehyggelig familiedugnad på en lørdag. Å lage dyrkningshage er enkelt og trenger ikke ta noe mer enn et par timer.

Pansy 1 1024X683

Enkel mestring

Spiselige blomster som kan såes direkte ute som blomkarse, ringblomst og tagetes blir raskt en suksess.
Enkle grønsaker som salat, kruspersille, reddik, gressløk, bønner, sukkererter og gulrot er også vekster som raskt gir resultater, og som er relativt enkle å få til. Utålmodige små, grønne fingre vil nok også ha glede av av torneløse bjørne-bær, amerikanske blåbær, jordbær, bringebær, solbær, rips og stikkelsbær.


Ved å inkludere barna i hagearbeidet allerede fra de er små lærer de raskt. På denne måten får de også kjennskap til hva de kan og ikke kan spise. Selv om du skulle ha lite plass til rådighet finnes det som oftest plass til både frukt og bær. Tenk kreativt og gjør det sammen med barna, slik at de fra tidlig av forbinder hagen med et hyggelig sted å være. Tomater, pærer, bringebær og jordbær er spesielt godt egnet, siden avlingen kan spises direkte.
La barna få utfolde seg uten altfor mange regler og vekster som du er redd for. Da blir blir trivselen i hagen maksimal for alle. Lag soner, og bruk heller sitteplassen eller veranda og balkong til sarte vekster som ikke tåler alt for mye.

Knupp ikon

”Det går helt fint å plante frukt og grønnsaker selv om du ikke har all verdens med plass. Det viktigste er å gjøre det sammen med barna, slik at de fra tidlig alder forbinder hagen med et hyggelig sted å være.”

Children 1879907