Knupp ikon

Hagefryd med georginer

Dahlias 1642686
En riktig pryd for øyet er disse fantastisk vakre blomstene der de strekker seg høyreiste mot himmelen. Du får georginer i alle regnbuens farger...ihvertfall nesten. Lite krevende er de også, så her er det bare å prøve seg frem.

Georgine er samme plante som Dahlia, som er navnet på latinsk og engelsk. Som knollplante er den fleårig, men kan ikke overvintre ute her i vårt klima. På høsten flytter vi den derfor innendørs for at den skal overleve. Mange velger også å ha den som en ren sommerblomst og anskaffer nye varianter fra år til år. Knollplanter får du kjøpt i hagesenteret tidlig på våren.

Men georginene finnes også som stiklingsformerte eller frø. Disse har ikke knoll og regnes derfor som ettårige, slik som sommergeorginene. Det vil også danne seg små knoller på disse, så det er fullt mulig å gjøre et forsøk på å få dem til å overvintre. 

Støtt opp

Med sine store, vakre og fargesterke blomster er det en nytelse å studere blomsterprakten som georginene gir oss. Selve blomsten kan variere i størrelse fra en diameter på 5 cm og helt opp i 30 cm. De strutter av stolthet der de står, rakrygget og sterke. Gir du dem litt støtte til å holde seg oppe vil de trives ekstra godt. Ettersom høyden kan variere fra 30 cm til 200 cm kan det etterhvert bli en utfordring for stilken å holde blomstene oppe uten noe form for hjelp. 

Farger og fasonger

Det finnes utallige varianter av georginer, både når det gjelder blomster, bladfarger og høyder. Blomsterfargene finner du i nesten alle regnbuens farger. Undergruppene innen georginer er inndelt i forhold til formen på blomstene, som for eksempel Pompon. Så dersom du finner en form som du liker spesielt godt, så finnes det antageligvis mange sorter innen samme gruppe som du også vil like.  

Sommergeorginer

Det finnes som nevnt flere måter å få georginer i hagen din på. Du kan så frø, formere via stiklinger eller dele knoller. Du har helt sikkert hørt navnet "sommergeorginer". Dette er planter som er stiklet eller sådd inneværende år og derfor ikke har knoller. Men fordi de vil danne mindre knoller etterhvert vil de også kunne oppbevares på samme måte som andre knollplanter. Her må man bare prøve seg frem.

Hvordan lykkes

De lite kravstore georginene krever ikke mye stell for å trives. De elsker sol, men lider ingen nød om de får litt skygge. Du vil imidlertid oppnå kraftigere blomstring om du finner en passende solvegg til dem. Plant dem gjerne i krukkejord. Den er tilsatt langtidsgjødsel og vil gi en god start på veksten. 

Blomstringen skjer fra juli og og utover, helt til frostnettene er her. Pass på at georginene får tilstrekkelig med vann, og tilfør regelmessig næring gjennom sommeren. Plantene bør få flytende næring sammen med vanning ca én gang pr uke. 

Stilker med visne blomster klippes ned til neste knopp, slik at planten stimuleres til å produsere nye blomster. 

Hvordan kan jeg bruke georginer?

Georginer passer til alt, rett og slett. De er nydelige i sammenplantinger, i bed, i krukker og for ikke å snakke om som snitt! Om du er flink til både å fjerne visne blomster og bruke georginene som snitt, så gjør du alt riktig i forhold til å få maksimalt med blomster.

En liten utfordring med georginer er at snegler har vist seg å også sette pris på disse. Det kan du imidlertid unngå ved å plassere georginene sammen med lavendel, som sneglene absolutt ikke liker. Det samme gjelder hvitløk. 

Så, om du ikke allerede har erfaring med georginer, det er på tide å stifte et langvarig vennskap!

Knupp ikon

Snegler liker ikke lavendel og hvitløk. Plant dem sammen med  georginene, så hindrer du ubudne gjester.

Plant 878733 Dahlia 1642455 Dahlia 1642464 Dahlia 2665344 Dahlia 2720717 Dahlias 453162 Dahlia 2720680
Knupp Kupp

-50% til -80% på mengder av varer!

Vi rydder hagesenteret før ny sesong og gir kuppriser på massevis av lekre varer i alle avdelinger. Her er det virkelig "løp og kjøp"! (sortimentet vil variere mellom hagesentrene)

-50 %:

Utvalgte grønne stueplanter

ALLE Hagemøbler (enkelte opptil -70%!)

ALLE keramikk krukker

MASSE interiørvarer

-70 % :

Nesten ALT av busker, trær og stauder

MASSE interiørvarer

Alt av Fiberclay krukker

-80 % :

Alt av utebelysning( bl.a. lys lenker)