Knupp ikon

Lavendel -en favoritt fra Middelhavet!

Lavender Field 1595602

Hvem har vel ikke en forkjærlighet for den friske, nydelige duften av lavendel. Med sine lekre lilla blomster og matt-grønne stilker og blader, er dette en favoritt for både oss hageentusiaster og våre viktige pollinerende insekter. Det er med andre ord mange fordeler ved å velge lavendel som innslag i hagen din. 

Vill og vakker

I sydligere strøk, som middelhavsområder og provence, vokser Lavendel vilt og vakkert. I tillegg dyrkes det Lavendel flere steder rundt omkring i verden. 

Det finnes flere sorter Lavendel, med Lavandula angustifolia som den mest vanlige. Sommerfugllavendel(Lavandula stoechas) er også blitt en populær variant, med blomster som minner om sommerfuglens vinger. Husk at dette er en ettårig busk.

Lavendel tilpasser seg lett vårt norske klima, ettersom den eksisterer som fjellplante rundt Middelhavet. Kjølige netter og vintermåneder er derfor ikke noe som normalt sett påvirker trivselen negativt. For å være helt sikker kan du dekke til plantene før vinteren setter inn, dersom området du bor i har kalde vintre.

Lavendel i hage, balkong og på terrasse

Den beste tiden å plante Lavendel på er vår og sommer. Dette fordi den trenger noe tid på å få ordentlig rotfeste. Så om den ikke har fått etablert seg tilstrekkelig før kulden kommer, kan du risikere at planten ikke overlever. 

I bed er det ekstra lekkert om du planter mange Lavendel sammen, så den blir et skikkelig blikkfang. Det er et tips som vi ofte gir på andre vekster også, plant heller mange av én sort en få av mange.

Det er mange måter å bruke Lavendel på i hagemiljøet og den er like lekker i krukker som i bed. Om du har den i krukker, så forsikre deg om at det finnes gode dreneringshull i disse. Ellers vil overskuddsvann ikke slippe ut, noe som gir grobunn for sopp og råte. 

Lavendel er flerårige busker som kan bli opptil 10 år gamle, om de trives og får riktig stell. Igjen, sommerfugllavendel er ettårig.

Stiklinger av Lavendel

Det er også veldig enkelt å ta stiklinger av Lavendel:

Klipp av en ca 10 cm lang gren på våren. Denne skal være uten knopper eller antydning til blomster. Blader fjernes på den delen som skal i jorden, før du planter den i sandholdig jord. Plantestedet bør være lyst, men uten direkte sol når toppstiklingen skal etablere røtter. Når du likevel beskjærer på våren, hvorfor ikke samtidig ta stiklinger.

Lavendel og bladlus

Rosebuskene vil nok sette pris på å få selskap av Lavendel. Det sies nemlig at Lavendelen sørger for at bladlus holder seg borte fra rosene. 

Når du har roser og lavendel sammen, så er det viktig å tenke på at de har ulike krav til jordsmonn. Sikre derfor at rosene får den næringsrike jorda som de trives med, samtidig som lavendelen får sin  magrere, mer sandholdige grobunn. 

Varig glede

Lavendel blomstrer lenge, helt fra mai/juni til august. Den gir altså nytelse for både øye og nese gjennom store deler av vår og sommer. Ikke rart at den er høyt elsket av mange, både i bugnende bed og i krukker på balkonger og terrasser!


Lavender 1478111

Våre beste tips for at dine lavendler skal trives:

  • Planteavstand velges basert på type Lavendel. Ca 50 cm er vanlig for Lavendula angustifolia.
  • Velg en solrik plass. Jo mer lys, dess mer frodig. Lavendel elsker sol!
  • Underlaget bør være veldrenert og planten foretrekker noe tørr, sandholdig jord, gjerne med grus og mindre stein. Forsikre deg om at røttene aldri "svømmer" i vann.
  • Beskjæring foretas på høsten, etter at den er ferdig blomstret. Den klippes da helt ned, til ca 10 cm gjenstår.
  • Vanning utover regnvann behøver du normalt sett ikke å tenke på. Lavendelen klarer seg fint om du bare skvetter litt vann på den gjennom de første 3 etableringsmånedene.
  • Naturlig gjødsling fra planterester er vanligvis nok, så du behøver ikke å tilføre noe om den ikke ser uvanlig "pjusk" ut. Bruk da bare en liten mengde med Knupp Plantenæring utblandet i vann.

Under ser du sommerfugllavendel, Lavandula stoechas. Kjært barn har mange navn, så denne kalles også Fransk Lavendel og Spansk Lavendel:

Lavender 2120961

Under har et par insekter valgt sine favoritter. I dette tilfellet "Vanlig" Lavendel, Lavandula angustifolia:

Lavendel Plant 1608561 Lavender 1536983
Knupp Kupp

-50% til -80% på mengder av varer!

Vi rydder hagesenteret før ny sesong og gir kuppriser på massevis av lekre varer i alle avdelinger. Her er det virkelig "løp og kjøp"! (sortimentet vil variere mellom hagesentrene)

-50 %:

Utvalgte grønne stueplanter

ALLE Hagemøbler (enkelte opptil -70%!)

ALLE keramikk krukker

MASSE interiørvarer

-70 % :

Nesten ALT av busker, trær og stauder

MASSE interiørvarer

Alt av Fiberclay krukker

-80 % :

Alt av utebelysning( bl.a. lys lenker)