Plen 1024X683
Knupp ikon

Slik får du nabolagets flotteste plen

Er gresset grønnere på andre siden? Det kan du gjøre noe med! Følg vår enkle guide, så blir nabolagets grønneste plen snart din.

Våren er en god tid for å etablere en ny plen. Temperaturen er stigende, det er mye lys, og du har god fuktighet i jorden.

Et godt grunnarbeid er viktig når du skal lage plen. Følg derfor disse tre stegene før du sår gressfrøene:

1. Sprøyt eller luk bort alt ugress. Et rent og godt grunnlag må til for å gi din plen en god start. 

2. Fyll på et sjikt med kompostjord på toppen av matjordlaget, slik at frøet har noe å spire i. 

3. Blande jorden med kalk, så blir utgangs­punktet optimalt.

Rak ut alle ugjevnheter. Bruker du en plentrommel har du full oversikt over om det er noen steder hvor det ikke er jevnt. Ellers kommer du også langt med en god jernrive. Vær nøye med grunnarbeidet, det har du igjen for. Om du tar lett på dette vil det være godt synlig når du er ferdig og planen er etablert. Nå er det klart for gjødsling og såing.

Når du skal så
For å oppnå en tett og fin plen må det grunn­gjødsles med 5-10 kg plengjødsel per 100 m2. Gjødselen blandes inn i de øverste 10 cm av jorda. Neste steg er finraking. Plenen må ha et fall på minst 2 cm per meter ut fra huset, slik at vann ikke blir stående. Rak jevnt og fjern større steiner og klumper fra overflaten. Jorden stampes med rivehodet og overflate tråkkes eller rulles. Gjør en siste finraking.

Nå kan du så. Bruk ca 2 kg gressfrø per 100 m2. Gressfrø får du i forskjellige varianter, avhengig av hva plenen skal brukes til og hvordan du helst vil ha den. En såvogn, eller håndsåer gir best resultat, gjerne ved å trille først den ene veien, og så på tvers. Pass på å regulere åpningen på vognen, slik at passe med frø fordeles. Er du usikker, spør oss i Knupp hagesenter, vi hjelper deg gjerne.

Knupp ikon

”En god regel er at du heller skal vanne sjeldent og godt, en ofte og lite.”

Når frøene er i jorden, raker du lett over. Du kan også gå over med en nettingtrommel. Gressfrø er lysspirende og skal bare ligge helt øverst i jordlaget (0-0,5 cm ned). Vann godt og jevnlig, så spirer plenen raskt. Videre i etableringsfasen vanner du heller sjeldent. En god regel er at du heller skal vanne sjeldent og godt, en ofte og lite. På den måten blir gressrøttene vant til å søke nedover etter vann.

Ta vare på plenen du har
For at du skal oppnå en god gressmatte og unngå mose, lønner det seg å ettergjødsle plenen tre ganger gjennom sesongen. Beregnet forbruk til grunngjødsling i april er 5-8 kg Trim Blå per 100 m2. I mai og juni kan du gjødsle med 2-3 kg Trim Blå per 100 m2. Ved siste ettergjødsling anbefaler vi å benytte Vitagro gjødsel og kalk, ca 5 kg pr 100m2, for å forebygge mosedannelse.

Spre gjødselen når det regner. Har du vannspreder fungerer det også. Det viktigste er at du kombinerer gjødslingen med vann for å unngå sviskader og hjelpe gjødselen ned i jorden.

Kalking av plenen gir gresset bedre vekstbetingelser og gjør plenen mer motstandsdyktig mot mose og ugress. Vi anbefaler kalking hvert tredje til femte år, enten tidlig på våren eller på høsten.  Om du kalker før snøen er smeltet på våren, så kan du benytte 5-10 kg pr 100 m2 for vedlikeholdskalking på toppen av snølaget. Kalken fordeles på plenen med hånda, eller med en gjødseltrommel.

Ikke klipp gresset for kort
Kort klippehøyde kan svekke gresset hvis du ikke er veldig påpasselig med vann og gjødsel. Det er derfor tryggere å stille klipperen høyt, og la gresstråene bli rundt 4 cm høye. Det gjør at mosen må jobbe hardere for å etablere seg. Tidlig om våren, og utover mot høsten, bør gresset være noe høyere. På disse tidspunktene trenger plenen all den vekstkraft den kan få. Og selv om mange foretrekker å rake bort gresset etter klipping, så er det absolutt lov å la det ligge. Klipper du ofte, så blir avklippet også mindre synlig i plenen. Det gir både næring til plenen og litt tid til overs, som du heller kan bruke til bare å nyte.

Knupp ikon

”Er det meldt regn? Da er det bare å skrive opp gjødsling på to do-lista! Det er viktig med rikelig med vann når du gjødsler.”

Knupp anbefaler:

  • Trim blå granulat, 14 kg, kr 399,-
  • Knupp plantejord, 40 L, 5 sekker kun kr 200,- (59,90 /stk)
  • Knupp kugjødselkompost, 40 L, 3 sekker kun kr 300,- (119,90 /stk)
  • Vitagro gjødsel og kalk, 7,5 kg, kr 199,-
  • Plenfrø Lord, fra kr 129,90
  • Floralux kakaoskall, 50 L, kr 199,90
Knupp Kupp

-50% til -80% på mengder av varer!

Vi rydder hagesenteret før ny sesong og gir kuppriser på massevis av lekre varer i alle avdelinger. Her er det virkelig "løp og kjøp"! (sortimentet vil variere mellom hagesentrene)

-50 %:

Utvalgte grønne stueplanter

ALLE Hagemøbler (enkelte opptil -70%!)

ALLE keramikk krukker

MASSE interiørvarer

-70 % :

Nesten ALT av busker, trær og stauder

MASSE interiørvarer

Alt av Fiberclay krukker

-80 % :

Alt av utebelysning( bl.a. lys lenker)